Saker att tänka på om du ska skaffa katt

Kanske det är så att du går och funderar på att köpa katt? Det finns en del saker att tänka på inför köpet, så väl som efter. Det första du ska bestämma är vad för ras det ska vara. Vill du ha en raskatt eller duger det bra med en blandraskatt/huskatt? Om du tänkt avla vidare eller ställa ut, då är det en raskatt du ska satsa på. De kostar ofta en hel del pengar. Om du tar klicka här, så kan du hitta bra sajter där du kan ha turen att vinna en slant. En sak att tänka på är även att raskatter passar ofta bättre att ha som innekatt än vad en huskatt är.

Hitta din nya familjemedlem

Att hitta en katt är ofta inte så svårt, det är bara att kika på nätet. Där kan du även hitta casino bonusar, läs mer här. Du kan även hitta kattannonser i tidningar samt på sociala medier. Ska du ha en raskatt, se till att köpa den av en seriös uppfödare. På kattförbundet SVERAK:s webbplats kan du läsa mer om kattklubbar i Sverige, kattuppfödning och annat som kan vara nyttigt att veta för dig som tänker skaffa katt. Du har även möjlighet att ta hand om en äldre katt, via katthem.

Om du väl hittar en katt, eller kattunge som verkar bra är det ett måste att du åker och tittar på den innan. Det för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. De ska vara rena och fina, klara ögon, rena öron och inte visa några tecken på diarré eller liknande.

När du ska hämta hem din kattunge bör uppfödaren ha upprättat ett köpekontrakt som bägge parter ska vara överens om och skriva under. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad, vaccinerad mot kattpest samt avmaskad. Kattungen måste även vara minst 12 veckor gammal.

Hjälp med kattpassning

En katt ska inte lämnas ensam och det är reglerat i svensk lag kring tillsyn av den. Därmed är det olagligt att lämna sin katt ensam utan omsorg för länge. Om du vet med dig att du ska resa en del, så måste du se till att ha en person som kan vara din kattvakt, antingen genom att han eller hon kan komma hem till katten minst två gånger om dagen och ge den mat, vatten och sällskap. Alternativt ha den hemma hos sig. Annars kan ett bra kattpensionat eventuellt vara ett alternativ.

Teckna en försäkring

Du måste se till att teckna en försäkring så fort som möjligt när du fått hem din katt. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det bästa att överta den befintliga försäkringen. Köper du en liten kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är veterinärvårdsförsäkrad.

Bra saker att ha till katten

Katten behöver ha en del saker, som kan vara bra att köpa redan före du hämtar katten. Den behöver ha mat- och vattenskålar givetvis, så väl som en kattlåda med kattsand och andra tillbehör. Skaffa även en säker transportbur. Dels för att hämta katten i, dels bra att ha då ni ska åka till andra ställen. Sedan så ska du så klart ha kattmat. olla med uppfödaren eller tidigare ägaren vad katten ätit tidigare. Om det fodret fungerat bra för katten, är det bra att fortsätta med det även när katten flyttar in hos dig. Du kan även satsa på att köpa klösbrädor eller klösträd till katten, så får dina möbler (oftast) vara ifred.

Andra bra saker att ha hemma:

  • Tandborste
  • Leksaker
  • Klotång
  • Tillbehör för pälsvård
  • Kattsele/koppel
15 Dec 2020

Hundar och katter är våra mest älskade husdjur och även om de skiljer sig åt i det mesta så har de gemensamt att de älskas villkorslöst av sina ägare. Husdjur är så lätta att älska för att man får så mycket för deras kärlek och tillgivenhet. Bara man matar dem och ser till att de får det de behöver så ger de en allt från sällskap till underhållning och massor av kel och mys. Vi talar om väldigt intelligenta djur som förtjänar att räknas som en del av familjen och respekteras som de individer de faktiskt är.

Detta är en blogg om hundar och katter, för alla oss som ser dem som ovärderliga familjemedlemmar.