Att skaffa en hundvalp är inget man bara ska göra så att säga. Det finns en del saker att tänka på innan. Det är ju så att en hund, den lever mellan 10 till 15 år. Fundera över om det verkar rimligt att du kommer vilja och orka ta hand om en hund så länge. Det är dagliga promenader, det är hur du jobbar, hur det ser ut ekonomiskt med mera under detta tidsspann.
När du ska välja ras, gör det med omsorg. Alla valpar är söta som små, men olika raser har olika humör, behov och utmaningar. Läs på ordentligt innan du bestämmer dig.
En valp kräver tid och omsorg och träning. Det måste finnas tid till det. Om du skaffar en vuxen hund så finns det ju fördelar med att den är rumsren med mera, men nackdelen är att det kan finnas oönskade beteenden som du måste träna bort.
Att välja uppfödare är nästan lika viktigt som att välja ras. Försäkra dig om att uppfödaren är seriös och tar väl hand om sina djur. Genom att välja en uppfödare ansluten till Svenska Kennelklubben kan du känna dig trygg i att den uppfyller en rad regler.
När du hämtar din hund ska du få ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktningsintyg som inte får vara äldre än sju dagar. Hunden ska vara id-märkt. Den ska även vara vaccinerad. Vanligtvis brukar uppfödare se till att hunden får grundvaccinet, men det finns olika vaccinationsprogram. Se till att uppfödaren ger dig ett vaccinationsschema och eventuellt vaccinationsintyg.
Missa inte heller att din hund måste ha en försäkring. Det kan annars bli dyrt om din hund mot förmodan skulle bli sjuk.
När du får hem din valp är det bra att börja träna den. Den ska lära känna sitt hem samt att den behöver bli rumsren, kunna gå i koppel och så vidare.
Hunden behöver även ha ett bra foder som är anpassat samt tillgång till färskt vatten varje dag.
Fundera på vad din hund ska göra om dagarna. Kanske du jobbar och då är det ett måste se till att du har en plats för hunden. Den får inte vara ensam allt för många timmar. Hunddagis är ett bra alternativ. Enligt jordbruksverkets allmänna råd ska hundar rastas minst var sjätte timme.
Du måste även sköta om din hund, se till att kontrollera hundens päls och hud efter ohyra, sår och eksem. Kolla också så att tassarna inte har några sprickor och att öronen är rena och inte luktar illa.
Hundar behöver även aktiveras. Det både fysiskt och mentalt. Promenader, leka med leksaker, leta gömda godisar med mera.
En hund kostar en hel del mer än inköpspriset och du bör ta upp det som en post i din budget innan du bestämmer dig. Enligt svenska kennelklubben kostar bara mat, försäkring, vaccin och bajspåsar runt 15 000 kronor om året för en Golden retriever. Utöver det så ska din hund även ha koppel, leksaker, matskålar, bilbur, dagmatte, hundpensionat, hundkurser, kloklippning, avmaskning och en massa mer.